Sınavlar her birey için kaygı vericidir. Bir miktar kaygı sınav esnasında dikkatimizi arttırıcı etki ile olumlu katkı da bulunabilir. Fakat bazı durumlarda sınav günü hissedilen yoğun kaygı kişinin üzerinde baskı ve strese sebep olur ve kişiyi çaresiz bırakır. Eğer sizde sınavlar karşısında yoğun kaygı stres ve baskı yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Bu durum pek çok kişinin hayatını olumsuz etkilemektedir. Sınav kaygısı öğrenciler için büyük bir tehdittir. Sınav dönemleri adeta işkence dönemleri haline gelir. Sınav kaygısı, çocukluk döneminde oluşan ve ileriki yaşlarda giderek etkisini gösteren bir duygudur. Sınav kaygısı performansı düşürücü etkiye sahiptir.
Merak etmeyin, sınav kaygısını azaltmak ve sınav günü performansını arttırmanın birçok yolu var.
Gevşeme teknikleri öğrenin. Sınav öncesi ve sınav esnasında sakin ve kendinize güvenli kalmanızı sağlayacak bir çok yöntem vardır. Derin nefes alıp vermek, kasları tek tek rahatlatmak veya gözleri kapatıp olumlu sonuçları hayal etmek.
Düşüncelerinizi test edin. Sınav öncesi ve sınav esnasında aklınıza gelen “ben aptalım”, “başaramayacağım”, “sınıfta kalacağım” gibi olumsuz düşüncelerin %100 gerçek olmadığını kendinize hatırlatın. Daha önceki geçtiğiniz sınavları, başarılarınızı kendinize hatırlatın.
Zamanınızı iyi kullanın. Yapamadığınız soruda takılı kalmak sadece vaktinizi alır, başka bir soruya geçin. En son yapamadığınız sorulara dönebilirsiniz.
Etkili çalışma yönteminizi belirleyin. Ders çalışma becerilerini geliştirmenin kaygıyı azaltıcı rolü vardır. Düzenli olarak çalışıp, sınavda çıkabilecek tarzda sorular çözerek daha rahat hissedebilirsiniz.
Dinlenmeye zaman ayırın. Çalışırken mutlaka kendinize molalar ayarlayın. Bir saat çalıştıktan sonra sizi eğlendirecek bir şeyler yapın, dinlenin sonra tekrar çalışmaya dönersiniz.
Spor yapın. Düzenli olarak spor yapmak, geriliminizi azaltıcı etki gösterebilir. Sınav günlerinde de spor yapın.
Beslenmenize dikkat edin. Sınav günlerinde mutlaka bir şeyler yiyin ve su içmeyi ihmal etmeyin. Gazlı, şekerli içecekler ve kafeinli içeceklerden ( enerji içecekleri, kahve) uzak durun, bunlar kaygınızı arttırabilir.
Uykunuzu iyi alın. Uykunun akademik performansa doğrudan etkisi vardır. Yeterli uykunuzu alın.
Eğer gerekli ise bir uzmandan yardım alın. Bir psikoloğa gidip, psikoterapi ( konuşma terapisi) sürecinde kaygılanmanıza sebep olan ve kaygınızı arttıran duygu, düşünce ve davranışlarla çalışmak size yardımcı olabilir.
Kaynaklar:
• Üniversite Öğrencilerinde Sınav Kaygısı ve Başaçıkma Davranışları. Atılgan Erözkan. Muğla Üniversitesi SBE Dergisi Bahar 2014.
• Is it possible to overcome test anxiety? Daniel K. Hall- Flavin. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/generalized-anxiety-disorder/expert-answers/test-anxiety/faq-20058195
• Dealing with Exam Stress. Raychelle Cassada Lohmann. https://www.psychologytoday.com/blog/teen-angst/201405/dealing-exam-stress